Soepel door de overgang – special

Soepel door de overgang – special: beter slapen

Vrijdag 29 september 2023 – 09:15-10:30

docent: Christel

Reserveer in Momoyoga

De overgang, iedere vrouw krijgt er mee te maken. Bij de één komt het vroeg, bij de ander laat, het kan kort of lang duren. Iedere vrouw ervaart deze periode weer anders, al zijn er ook veel overeenkomsten. De overgangsklachten kunnen mild zijn, of juist heftig en langdurig en van alles ertussen in. Veel vrouwen hebben geleerd om de tanden op elkaar te zetten, het te dragen. Maar je kunt het ook zien als een periode van transformatie, naar acceptatie, groei, een wijze(re) vrouw worden, meer jezelf worden, op een zo gezond en ontspannen mogelijke manier. Yoga kan hier ondersteunend in zijn.

In deze speciale yogales doen we oefeningen, houdingen, meditatie en ademhalingstechnieken ter ondersteuning van deze voor velen intense levensfase, om zo soepeler door de overgang te komen. Yoga kan ook helpen de hormoonspiegel in een betere balans te brengen.

Onderwerp special; beter slapen.

Extra aandacht dit keer voor de slaap. Ongeveer veertig procent van de vrouwen in de overgang heeft last van slapeloosheid. Zowel de afname van de hormonen progesteron als oestrogeen kunnen voor een verslechtering van de slaap zorgen. Zo ontstaat er een afname in de aanmaak van het natuurlijke slaaphormoon melatonine. De ademhaling wordt minder krachtig, waardoor er meer gesnurkt wordt en er slaap-apneu kan ontstaan. Dan is het nog het nachtzweten, de opvliegers, een verhoogde hartslag, een toename in stress. In deze special richten we ons op yogahoudingen en ademtechnieken om de slaap te verbeteren.

Je hoeft geen ervaring met yoga te hebben.

Reserveer in Momoyoga. Te reserveren als yogales, les van je leskaart of losse les à € 15 (niet als proefles).